2019-beiaard_1345x2852.jpg

De instrumenten

Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

De instrumenten 

Concertbeiaard van de St-Romboutstoren

De preselecties en de eerste finaledag vinden plaats op de concertbeiaard van de Mechelse Sint-Romboutstoren, gegoten door de Koninklijke Eijsbouts te Asten in 1981. Deze beiaard bestaat uit 49 klokken van Bes°, c1, d1, es1 en chromatisch verder tot c5 (c1 klinkt als g°). Het pedaal bestaat uit anderhalf octaaf: Bes°, c1, d1, es 1 en chromatisch verder tot g2. Totaal gewicht van de klokken 40.000 kg. Basklok 8.160 kg. Het klavier is een Europese standaard.

De kamerbeiaard 

De kamerbeiaard van de Koninklijke Beiaardschool telt 50 bronzen klokken en weegt 3 ton. Het instrument werd in 2016 gerealiseerd door de klokkengieterij Royal Eijsbouts uit Asten, Nederland.

Er werd maar liefst vier jaar gewerkt aan de komst van een kamerbeiaard in Mechelen. Mechelaars, beiaardliefhebbers, verenigingen, bedrijven en de Stad Mechelen hebben de bouw mee gefinancierd via een crowdfundactie. Sympathisanten konden zelfs hun naam of logo van hun bedrijf of vereniging op een van de 50 klokken laten zetten. Ook oud-studenten van de Beiaardschool uit verschillende landen hebben het project gesteund.

In tegenstelling tot andere mobiele beiaarden kan je dit exemplaar demonteren in acht delen. Onder elk deel staan wieltjes waardoor de kamerbeiaard makkelijk te verplaatsen is. Hij wordt ingezet voor concerten en voor lessen in de Beiaardschool. Het instrument heeft een thuisplek in het beiaardpaviljoen in de Sinte-Mettetuin.