speeltrommel-sint-romboutstoren.jpg

Projectweek

Elk jaar organiseren we een projectweek en vervangen we het normale lesprogramma door andere activiteiten. De studenten kunnen dan ook deelnemen aan de versteek op de Sint-Romboutstoren. Traditiegetrouw wordt de week voor Pasen de speeltrommel van de beiaard verstoken. Er worden dan nieuwe melodieën op het automatisch speelwerk gezet.

 Japanse liederen in 2016

De melodieën die elk kwartier uit de Sint-Romboutstoren klinken, zijn nog pure ambacht. Elk jaar veranderen de stadsbeiaardier, torenwachter en enkele leerlingen van de Beiaardschool de melodieën op de 18de-eeuwse speeltrommel van de Sint-Romboutstoren. 

Elke noot van een melodie wordt vertaald door een pin in de speeltrommel, die ervoor zorgt dat de juiste hamer op de juiste klok slaat. Elk kwartier zorgt het uurwerkmechanisme in de toren ervoor dat de trommel begint te draaien en de melodie op elk kwartier weerklinkt. Vroeger, toen we nog niet allemaal een uurwerk of gsm hadden, waren de melodieën het teken dat de klokken weldra het uur zouden vertellen en je dus je oren moet spitsen.

Nog tot Pasen 2017 klinken er Japanse melodieën uit de Sint-Romboutstoren, naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Japan.

 Eddy Mariën en Rachel Perfecto

Programma 2017

De traditie om de speeltrommel van de beiaard op Sint-Rombouts te versteken kon dit jaar helaas niet plaatsvinden wegens defect van de trommel. Tijdens de projectweek werd daarom een ander programma voorzien met een wandeling en boeiende workshops.

De jongste studenten deden een plezante wandeling langs de vele plekjes waar de beiaardgeschiedenis een spoor heeft nagelaten. Daarna volgde een beklimming van de Sint-Romboutstoren en het spelen van een concertje op de nieuwe beiaard.

De andere studenten konden deelnemen aan een workshop gegeven door onze docent Erik Vandevoort met als onderwerp 'Spanning en ontspanning in de tonale muziek'. Een tweede workshop werd gegeven door Bert Augustus, campanoloog van de klokkengieterij 'Royal Eijsbouts' uit Asten (NL) over 'De wondere wereld van de klokkenklank'.