speeltrommel-sint-romboutstoren.jpg

Projectweek

Elk jaar organiseren we een projectweek en vervangen we het normale lesprogramma door andere activiteiten. De studenten kunnen dan ook deelnemen aan de versteek op de Sint-Romboutstoren. Traditiegetrouw wordt de week voor Pasen de speeltrommel van de beiaard verstoken. Er worden dan nieuwe melodieën op het automatisch speelwerk gezet.

 

Japanse liederen in 2016

De stadsbeiaardier en een student versteken de pinnen op de Sint-RomboutstorenDe melodieën die elk kwartier uit de Sint-Romboutstoren klinken, zijn nog pure ambacht. Elk jaar veranderen de stadsbeiaardier, torenwachter en enkele leerlingen van de Beiaardschool de melodieën op de 18de-eeuwse speeltrommel van de Sint-Romboutstoren. 

Elke noot van een melodie wordt vertaald door een pin in de speeltrommel, die ervoor zorgt dat de juiste hamer op de juiste klok slaat. Elk kwartier zorgt het uurwerkmechanisme in de toren ervoor dat de trommel begint te draaien en de melodie op elk kwartier weerklinkt. Vroeger, toen we nog niet allemaal een uurwerk of gsm hadden, waren de melodieën het teken dat de klokken weldra het uur zouden vertellen en je dus je oren moet spitsen.

Nog tot Pasen 2017 klinken er Japanse melodieën uit de Sint-Romboutstoren, naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Japan.