Verslag Koningin Fabiolawedstrijd 2019

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Verslag van de 8e editie van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola  - 10 tot 14 juli 2019

Veertien beiaardiers uit negen verschillende landen namen deel aan de selectieproeven op woensdag 10 en donderdag 11 juli: Jasper Depraetere (België), Margaret Pan (USA), Keiran Cantilina (USA), Joseph Dias (USA), Alex Johnson (USA), Thomas Gurin (USA), Julie Zhu (USA), Peter Bray (Australië), Iryna Riabchun (Oekraïne), Nadezda Volnenko (Rusland), Elizaveta Rulyeva (Rusland), Maria Lobetskaya (Rusland), Audrey Dye (Frankrijk), Kasia Piastowska (Polen).  Elke kandidaat diende op de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren drie werken uit te voeren: het verplichte werk “A Fast Wild Ride” van Geert D’hollander, een prelude van Matthias Vanden Gheyn en een werk naar eigen keuze uit het eigen repertorium.

Tevens werd aan de deelnemers de kans geboden om deel te nemen aan een improvisatiewedstrijd. Vijf kandidaten meldden zich en ontvingen aan de voet van de toren een thema, eerder gecomponeerd door Tom Van Peer, docent aan de Koninklijke Beiaardschool.

De jury onder voorzitterschap van Koen Cosaert, directeur van de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ Mechelen, met als leden vier docenten van de de Beiaardschool: Eddy Mariën, tevens stadsbeiaardier van Mechelen en Leuven; Koen Van Assche, stadsbeiaardier van Antwerpen en Lier; Tom Van Peer, stadsbeiaardier van Lokeren en Puurs en Dina Verheyden, kerkbeiaardier van O.L.V. in Mechelen. Zij werden versterkt met Bas de Vroome, beiaardier van het NederlandseVlaardingen en Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier van Hasselt en Gent. Zij selecteerden voor de finale na de kwalitatief zeer hoogstaande uitvoeringen: Keiran Cantilina, Jasper Depraetere, Margaret Pan, Alex Johnson, Peter Bray.

De winnaar van de improvisatieproef werd Alex Johnson.

Het publiek kon op een verschillende beeldschermen op het Cultuurplein, de kandidaten boven in de toren zien spelen. Tijdens de intermezzo’s werden kortfilmpjes getoond van beiaardiers overal ter wereld, die in de weken voorafgaand aan de wedstrijd het “Sprookje op de naam Fabiola” van Kristiaan Van Ingelgem uitvoerden. Deze compositie was in 2008 het verplichte werk van de wedstrijd.

Op zaterdag 13 juli, de eerste finaledag, speelden zij elk vanop de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren opnieuw het verplichte werk “A Fast Wild Ride” van Geert D’hollander, een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium en een werk gekozen door de jury.

Op zondag 14 juli vond dan in het schip van de oude minderbroederskerk van het Cultuurcentrum Mechelen de tweede finaledag plaats.  Elke laureaat speelde op de kamerbeiaard van de Koninklijke Beiaardschool een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium – verschillend van het werk naar eigen keuze van de eerste finaledag, een werk gekozen door de jury en het verplichte werk “Invicta” voor kamerbeiaard en koperensemble van Stefano Colletti. Het koperensemble Art of Brass stond onder de leiding van Rik Ghesquière. De vijf laureaten stelden zich, voorafgaand aan hun optreden, voor in een videoclip. Componist Stefano Colletti gaf zo ook uitleg bij zijn compositie.

Voor beide finaledagen was de internationale jury samengesteld uit Koen Cosaert (voorzitter),  de beiaardschooldocenten Eddy Mariën, Dina Verheyden, Tom Van Peer en Koen Van Assche. De internationale juryleden waren Stefano Colletti, docent van de beiaardschool in Doaui in Frankrijk; Frans Haagen, docent aan de Nederlandse beiaardschool Amersfoort;  Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht en Nijmegen in Nederland; Geert D’hollander, beiaardier van de Boktower in Florida (USA); Ellen Dickison, beiaardier van Trinity College Harford in Connecticut (USA); Trevor Workman, beiaardier van Bournville, Groot-Brittannië.

Naast de professionele jury mocht ook een jeugdjury haar mening vormen en meedelen aan het publiek. Het publiek kon op zijn beurt een favoriet aanduiden door middel van de stembriefjes, uitgedeeld door de bestuursleden van de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard.

Na de juryberaadslaging werden volgende prijzen toegekend:

  • eerste prijs: Prijs van de minister van Cultuur van de Vlaamse Overheid, 3.000 euro en een bronzen klokje geschonken door Luc Michiels: Alex Johnson uit de Verenigde Staten;
  • tweede prijs: Prijs van het Mechels bedrijf ARCO en 2.000 euro: Jasper Depraetere uit de België;
  • derde prijs: Prijs van de Stad Mechelen en 1.500 euro: Margaret Pan de Verenigde Staten;
  • vierde prijs: Prijs van de Stad Roeselare en van de Koninklijke Gidsenbond Mechelen en 1.300 euro: Keiran Cantilina uit de Verenigde Staten;
  • vijfde prijs: Prijs van het bedrijf Clock-o-matic uit Holsbeek en 1.000 euro: Peter Bray uit Australië;
  • extra prijs van 1.000 euro geschonken door SABAM voor de beste uitvoering van het verplicht werk van Geert D’hollander: Alex Johnson.
  • improvisatie prijs: Prijs van de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ Mechelen en van de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard ‘Jef Denyn’ Mechelen en 1.000 €: Alex Johnson
  • De publieksprijs georganiseerd  en geschonken door de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard Mechelen, bestaande uit een bronzen klokje, werd toegekend aan Jasper Depraetere

De Koningin Fabiolawedstrijd 2019, die een hoogdag was voor het muziekleven van de beiaardhoofdstad Mechelen, werd afgesloten met een receptie in het Cultuurcentrum Mechelen.

De volgende editie van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola zal plaatsvinden in 2024.