Beiaard leren spelen
De beiaard is een uniek muziekinstrument en het is fascinerend om dit instrument te bespelen. Studenten van alle leeftijden en achtergronden voelen zich aangetrokken tot het instrument, vaak uit nieuwsgierigheid naar de prachtige klokkenklanken die over de stad zweven.
Julia Toumassian speelt Humoresque van Arno Babajanyan (arr. J. Toumassian)
Studenten krijgen les op een oefenbeiaard. Die lijkt op een echt beiaardklavier, maar de klokken zijn vervangen door klankstaven die lijken op die van een xylofoon. Studenten oefenen ook geregeld op een echte beiaard om zich aan te passen aan de technische en muzikale kenmerken van elke beiaard afzonderlijk.
Foto: Karin van Hees
Andere studievakken zijn de beiaardgeschiedenis en klokkenkunde, muziektheorie en compositie. Muziek arrangeren en improvisatie zijn belangrijke vaardigheden voor een beiaardier omdat het beiaardrepertoire grotendeels bestaat uit arrangementen van muziek die geschreven is voor andere instrumenten.
Aan universiteiten en muziekscholen over de hele wereld worden beiaardlessen aangeboden vanaf beginnersniveau tot Masterniveau. Er zijn een aantal internationale interpretatie- en compositiewedstrijden. Aan een beiaardtoren is meestal een titularis-beiaardier verbonden die instaat voor de regelmatige bespelingen en de organisatie van concertseries. Beiaardiers treden ook op als gastspeler tijdens regionale of internationale concerttournees. Een aantal beiaardiers is actief als lesgever, componist, bibliothecaris en onderzoeker.
De Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' in Mechelen, België is het meest vooraanstaande opleidingsinstituut voor beiaardiers ter wereld. De school werd in 1922 opgericht door Jef Denyn, de grondlegger van de moderne beiaardcultuur. Ze biedt een uitgebreid en flexibel programma aan studenten van alle leeftijden van over de hele wereld.
Foto: Beiaardstudent bij een oefenklavier